Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Marcel Kolder

Marcel Kolder

1/2/2006 - Blowbord te koop

Het blowbord dat net op het Amsterdamse Mercatorplein is geplaatst is verdwenen. Ook het in allerijl geplaatste reservebord is meegenomen door liefhebbers. De gemeente heeft nu besloten vanwege de populariteit van de blowborden om deze borden voor 90 euro aan te bieden. Er is blijkbaar een grote markt voor.
Reacties (0) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

30/1/2006 - burgelijke ongehoorzaamheid in sterk 'format'.

Persbericht: Het piratendebat is door stichting Breinstorm naar Almere gehaald en vindt plaats op 27 februari. Anderhalve week voor de gemeentelijke verkiezingen. Voorzitter Marcel Kolder: ŌIk merk dat in Nederland weinig van dit soort initiatieven zijn. De politieke debatten of inloopcafˇÕs die plaatsvinden, zijn vaak al ingekleurd door de organiserende partij. Het piratendebat heeft een verfrissende nieuwe aanpak. Het is politiek kleurloos en spreekt de burger direct aan. Het piratendebat is een debat tussen burger en politiek doorspekt met Nederlandstalige muziek en humor. Bekende Almeerse artiesten zijn dan ook een onderdeel van de avond. Dit spraakmakende inititatief van Gerard Waanders sluit sterk aan bij de doelstelling van Breinstorm.
Reacties (0) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

24/1/2006 - KolderKartoon

Vanaf volgende week start de KolderKartoon elke maand in het vakblad voor communicatie 'C'.
Reacties (0) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

18/1/2006 - Lach je niet dood

Een dieet van een humoristische film per dag (en flink erom lachen) is hetzelfde als 1 uur fitnessen. Een serieus onderzoek uit Engeland heeft uitgewezen dat lachen het bloed sneller laat doorspoelen. Uitkomst: goed voor je hart, betere verbranding, vermindering van cholestorol en afvallen. Dus een dieet van Charley Chaplin, Rowin Atkinson en 'the funniest home videos' zouden aftrekbaar moeten worden van de belasting. Misschien iets voor de zorgverzekeraars om te gebruiken in hun dienstverlening. Idee voor een fusie tussen Interpolis en Videoland? Glashelder!
Reacties (0) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

17/1/2006 - Raw Food

Eethuis de Aardse Droom nodigt mij uit voor een raw food maaltijd. De dikke man houdt wel van het experiment, dus ik ga. Voor de health food junky mag gezond eten best wat kosten. Demi Moore heeft haar jeugdige uiterlijk te danken aan deze voedingswijze. Geen vleesch, visch noch zuivel. Ongekookte en gedroogde groenten voor de prijs van een sterrenrestaurant. Maar ja, anders loop je de levensenergie mis die in voedsel zit. Vegetariers gaan ook met de tijd mee. Moderne graan-knagers organiseren dus raw food party's. Daarna met de rauwe voetjes naar de pedicure lijkt me.
Reacties (0) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

16/1/2006 - De wet van de remmende voorsprong

De stichting 'Gewoon Anders' en het onderwijsbeleid van de gemeente Almere rondom het speciaal onderwijs heeft voor mij voorlopig afgedaan. Het is genoegzaam bekend dat het onmogelijk is om (ernstig) lichamelijk gehandicapte kinderen op een Almeerse school te plaatsen. Scholen weigeren gehandicapte kinderen met non-argumenten: ze zijn niet goed ingericht, het kost teveel energie, er zijn geen gehandicaptentoiletten en begeleiders en leerkrachten hebben hier geen ervaring mee. De 'modernste stad' van Nederland trapt in de eigen valkuil: de wet van de remmende voorsprong. Hun verlangen om ook 'modern onderwijs' te hebben, zorgt dat de slang in zijn eigen staart bijt. De oplossing die Almere biedt in de zmlk-school 'De Weerga' voldoet volgens veel ouders niet. Dit is een school waar alle vormen van gehandicaptenonderwijs wordt gegeven en richt zich niet exclusief op lichamelijk gehandicapten. Dit is voor ouders een ander ortho-pedagogisch en ortho-didactisch klimaat dan zij kiezen voor hun kind. Voornamelijk voor (ernstig) lichamelijk gehandicapten ontstaat snel de neiging naar een klimaat van onbewuste onderprestatie c.q. te weinig didactische stimulering en uitdaging. Meer dan honderd ouders van gehandicapte kinderen en jongeren kunnen hierdoor niet het onderwijs kiezen waar de kinderen volgens de wet wel recht op hebben. Kinderen moeten buiten de provincie hun heil zoeken. De kinderen staan hierdoor uren in de files naar scholen buiten de provincie. Wat een verkeerde energie. Elk kind heeft recht op onderwijs in zijn of haar woonstad en ouders keuzevrijheid qua aangeboden vorm. Binnenkort ga ik kijken welke positieve actie ik in deze verkiezingstijd kan voeren. Ik zoek uiteraard in de tussentijd medestrijders om ondermeer een volwaardige mytylschool - al is het een experiment - in Almere van de grond te krijgen. Om zodoende gedwongen winkelnering te voorkomen en een gezonde concurrentie op inhoud en onderwijsbeleid te verkrijgen. Het gaat dan ook niet om de kwaliteit van het aangeboden onderwijs in Almere te beoordelen, maar om het gebrek aan keuzevrijheid. Wie praat mee?
Reacties (2) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

12/1/2006 - Boldoenerij

Ook weer naar veel nieuwjaarsborrels geweest? Ik niet. Ik was het zat. Ik zat lekker op Texel. Elke keer weer dezelfde gewichtige mensen. Langs elkaar heen kussen. Moeilijke speeches. Aardappels in de keel. Zelfde verhaal als vorig jaar (change subject 2006 = ready). Waar ik het helemaal mee gehad heb is het taalgebruik. Heren en dames spreekbeurtschrijvers: begin eens met persoonlijke woorden, richt u tot de 'mens'. Wij, u, uw buren, zijn persoonlijke woorden. En vervang 'ten aanzien van' door 'over', evenals 'met betrekking tot'. Vaktaal is helemaal uit den boze. En waarom horen we altijd over medewerkers 'welke' hun hoogtepunt bereiken terwijl je gewoon 'die' kan gebruiken. 'Buiten het feit dat' vervang je door 'afgezien' en dat geldt voor alle deftigdoenerij. Hou het klein, klip en klaar. De menselijke maat. D‡t communiceert!
Reacties (0) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

10/1/2006 - Ideeloos scrabbelen

Tijdens de nieuwjaarsvakantie zaten weer hele gezinnen te scrabbelen. Ondergetekende deed dat op Texel. Echter ditmaal met een paar taalpuristen. U begrijpt waar de meeste openhaardgesprekken over gingen. Juist ja, over idee‘loos. En dat wordt je snel met scrabbelen. Was de eerste avond iedereen tegen idee‘loos, de tweede avond leek iedereen voor de n-loze spelling van dit woord. Na de nodige Tesselsche bitters werden we het eigenlijk allemaal eens over de variant ideeloos. Want als je geen enkel idee hebt, dan is er ook geen meervoudsvorm. Dus eigenlijk was er niks loos. We hebben meteen een brief geschreven naar de Scrabble-producent. Of er minder NÕnen, minder QÕs en maar weer meer KÕs bijgeleverd konden worden. Omdat quantum al geruime tijd is veranderd in kwantumhallen, en actie steeds vaker als aktie wordt gespeld op televisie, begint het steeds nijpender te worden wat betreft de juiste hoeveelheid letters in het spel.
Reacties (1) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

4/1/2006 - Ons boek

Natasja werkt bij Tante Truus, een lunchroom gerund door verstandelijk gehandicapten. Veel mensen zijn niet aardig tegen gehandicapten. Vooral toen ik jong was en nog op school zat werd ik erg veel gepest. Maar ik laat ze nu zien dat ik wel degelijk iets kan, ik werk bij tante Truus! Kevin is de stadsrapper van Almere:Respect is niet vanzelfsprekend, je moet moeite doen om het te geven en om het te krijgen. Het begint met zelfrespect. Als je jezelf respecteert, is het ook makkelijker anderen respect te geven. Het fotoboek re:spect toont en beschrijft hoe 25 jongeren uit diverse milieus denken over respect. Vanuit de eigen cultuur en vanuit hun dagelijkse omgeving. Het bevat een positieve boodschap voor iedereen die wil weten hoe jong-volwassenen respect tonen. Welke niet alledaagse taal en beelden ze gebruiken. En hoe ze de toekomst zien. Dit boek laat een universele verbondenheid zien via de meest fundamentele waarde die we kennen. De bedenkers zijn Nanette de Jong (inter-views) samen met Maarten Feenstra (fotografie), Marcel Kolder (vormgeving en communicatie/pr en tekst) en Anita Nijman (tekst en web). Binnenkort te krijgen via http://www.respectboek.nl. Voor iedereen die een brochure wil, kan die toegestuurd krijgen.
Reacties (1) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

2/1/2006 - Zonder Titel

Deze illustratie kreeg ik van een goede vriend. Vanaf morgen een week geen blogs meer. Ik voeg de daad bij het woord en vertrek met het gezin naar Texel. To energize myself. En de beste wensen.
Reacties (4) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

31/12/2005 - De Dikke van Dam

Ik heb DeDikkevanDam gekregen. Een gewild kookboek van Johannes van Dam. Net uit en al meerdere malen uitverkocht. Op de eerste pagina heeft Johannes geschreven: 'Voor de Dikke Kolder, en veel eetplezier'. Verdraoidh nog eens aan toe. Dat zegt wel alles. Als levensgenieter met smaak is mijn omvang op die van Johannes gaan lijken. Misschien is het nu tijd om iets aan die omvang te doen. Terugkijkend weet ik dat ik altijd al een gewichtig persoon had willen zijn. Maar niet op deze manier. Ik heb me inschreven bij de plaatselijke sportclub. Cardiofitness. Meteen voor een heel jaar. Kan ik me niet na een paar weken stilletjes terugtrekken. Er moet dit jaar minstens 40 kilo vanaf. Of dit gaat lukken? Wie weet. Dat gewicht hoort een beetje bij me, denk ik dan. Staat ook zo gezellig. Maar ik weet dat dat cognitieve dissonantie is, om zo alles weer goed te praten. Zo ... in ieder geval kent u nu mijn voornemen voor 2006. Volgend jaar kunt u me er op afrekenen.
Reacties (0) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

27/12/2005 - Blije mensen hebben de toekomst

Vrolijkheid leidt tot maatschappelijk succes en betere gezondheid, kopt het NRC Handelsblad zo vlak voor het einde van het jaar. Eindelijk zie ik ook de verklaring tot mijn geluk. In weerwil tot veel intellectuele pessimisten in deze wereld hebben onderzoekers bewijzen gevonden dat positieve gevoelens blijken samen te hangen met behulpzaamheid, creativiteit en ondernemingslust. Ook heeft de 'blije mens' een uitstekende geestelijke en lichamelijke gezondheid. Dit onderzoek omvat duizenden cases en wetenschappelijke artikelen en wordt binnenkort uitgebreid gepubliceerd. Geen reden meer om negatief te doen lijkt me. Vrolijke mensen krijgen betere banen, draaien betere business, verdienen meer, doen meer voor de samenleving terug, zijn minder ziek, hebben meer vrienden, kampen minder met angsten en drugsproblemen. Zet jezelf dus op een positief dieet. Geluk is niet te vinden in materialistische zaken, maar in doelbewuste activiteit: sporten, mensen helpen, haalbare doelen stellen. Ironisch genoeg doen gelukkige mensen dat al uit zichzelf.
Reacties (0) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

26/12/2005 - Tsunami ...

Reacties (0) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

23/12/2005 - Weest Optimistisch

Optimistisch.nl is een initiatief van een aantal mensen uit de communicatiewereld. Het doel is tweeledig. Aandacht vragen voor de positieve gebeurtenissen uit de samenleving als tegenhanger van de dominante focus op somberheid en de discussie op gang brengen van een positieve levenshouding van mensen en daarmee organisaties. Binnenkort op veel bushokjes en abri's in Nederland.
Reacties (0) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

21/12/2005 - IF?

If not us, who? If not here, where? If not now, when? Dalai Lama, Nederland 1999
Reacties (0) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

19/12/2005 - Waanzinderend

Idee voor een guerillamarketingcampagne om meer jongeren en tweeverdieners naar het filmhuis in Almere te krijgen. Een eerste aanzet. Graag reacties.
Reacties (0) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

16/12/2005 - 60ste nummer buurtkrant: Filmwijkkrant

Al meer dan 12 jaar maken een groepje creatieve Almeerders een professionele buurtkrant. Met mooie verhalen, nieuws, fijne rubrieken (de straat, het beroep, mijn plekje) goede fotografie en vormgeving. En dat allemaal zonder subsidie. Het zestigste nummer (met 60 als thema) is voor eenmaal in kleur gemaakt. Ik ben er trots op dat ik een van de makers ben. Maar ook trots op het feit dat dit voor Nederland unieke magazine door bijna alle Almeerse filmwijkers van A tot Z gelezen wordt. Ik ben blij dat dit blad regelmatig voorbeeld is voor andere wijken in Almere. Gisteravond mocht de bijna voltallige redactie dit unieke nummer aan onze burgemeester aanbieden. En trots dat we waren ...
Reacties (0) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

15/12/2005 - Almeers Fileleed

De wekker gaat. Het is half zeven. Iets te vroeg voor me. Moeizaam stap ik uit mijn elektrisch verstelbare bed. De ochtendrituelen zijn bekend. Ontbijt, goed tandenpoetsen, ook weer elektrisch Š het gemak dient tenslotte de mens - en alle familieleden een lieve kus geven. De pendelbus staat kwart over zeven klaar. Er wacht een rit van meestal anderhalf uur. Het is een leuke ploeg authentieke figuren waar ik mee reis. We hebben ontzettend veel lol in de bus. Gelukkig zit bij iedereen wel een draadje los. De haakjes en oogjes zijn te tellen. De stemming zit er meestal vroeg in. De bus rijdt schuddenbuikend naar de plaats van bestemming. Hemelsbreed nog geen 10 kilometer van Almere. Maar het lijkt vaak een retourtje Maastricht. Je raakt er aan gewend. Aan de rit naar het Gooi. We zijn meestal met zijn zessen. Soms is er iemand ziek, dan hebben we wat meer ruimte. Je raakt ook aan elkaar verknocht. Jaar in jaar uit met elkaar in diezelfde pendelbus. Soms wel tien jaar achtereen. Je moet wel. Na een dag hard werken gaat de rit weer op huis aan. Het is meestal een vermoeiende dag, met veel lichamelijk werk. Nu rijdt het wat vlotter, meestal geen file. Binnen een uur is iedereen thuis. Geen schuddenbuiken op de weg terug. Maar lekker ronken. We hadden natuurlijk liever in Almere naar school gegaan. De mytylschool in Huizen is een fantastische school, met veel lieve en deskundige mensen. En als ik het goed met de hulp van mijn vader uitreken, dan moet ik - voordat ik mijn diploma haal - de komende tien jaar nog minstens 6000 uur in het busje reizen. Van A naar ... Als de files niet langer worden. Aan mijn lichamelijke handicap valt weinig te doen. Ik ben nu bijna zeven jaar, heb nog een heel leven voor de boeg. Alleen ik begrijp niet dat er in Almere geen school voor gehandicapte kinderen staat. Daar kun je wel wat aan doen. Zodat ik gewoon door mijn ouders naar school kan worden gebracht. Daar wordt niet alleen ik, maar worden ook 120 andere Almeerse forensjes een stuk gelukkiger van. Een verhaal van Mayim (beetje geholpen door papa).
Reacties (0) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

13/12/2005 - Watskeburt?

Sinds een paar weken loopt mijn zoon van negen jaar als hij iets opmerkt 'watskeburt' te roepen. Ik snapte daar niets van totdat ik in het NRC een stukje van Joost Zwagerman erover las. Het is een liedje van Lange Frans en Baas B. De laatste schijnt helemaal geen baasje te zijn en Frans eigenlijk vrij kort. Thomas, een startende rapper van 14 uit Almere is al veel langer dan Frans en Baas B. bij elkaar. Dat stukje van Zwagerman vond ik eigenlijk maar niks. Complex taalgebruik. Dat hoort als je bij de intelligentsia hoort. Zoals een spuugzin als 'promiscu•teit komt niet langer voort uit een behoefte aan clandestiene spanning en sensatie'. Daar kun je werkelijk veel mee. Daarna vertelt hij dat rappers vaak taalfouten maken en vindt ondermeer dat je 'domspraak' van rappers niet mag kappitelen. Ik vraag me of wie er nu eigenlijk met 'domspraak' bezig is. Zwagerman die de moeite neemt om teksten te schrijven die voor de gemiddelde burger onleesbaar zijn zonder woordenboek of 'rappers' die exact weten hoe je je doelgroep aanspreekt. Een tip Joost, laat die complexiteit en taalarrogantie varen, en laat zien dat er ook een normale conversatie met je te voeren is, zonder Nederlandse tolk erbij ;-)
Reacties (2) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

11/12/2005 - Belasting op teveel ramen en deuren

Het gemeentebestuur van Amsterdam is er sterk voorstander van om per 1 januari belasting te heffen op de luxe van teveel ramen en deuren in het particuliere huis. Meer dan twee ramen per huiskamer wordt belast met een belastingtoeslag, zegt de nieuwe wetgeving. Ook meer dan twee buitendeuren per huis worden aangemerkt als luxe. Ook hier geldt een flinke toeslag voor. Dit las ik in een algemene kennisgeving van de gemeente Amsterdam. Men vertelde mij verhalen van mensen die de extra ramen dichtmetselen als reactie. Dat scheelt blijkbaar daglicht, maar ook belastingcenten. Gelukkig las ik dit document bij mijn broer Anthony, verzamelaar van antieke stukken. Het was uit 1823. En het was authentiek. Een absurde beslissing, toen al en zeker in deze tijd. We kunnen klagen over de hedendaagse politiek. Maar dit soort zaken horen gelukkig tot het verre verleden.
Reacties (0) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

10/12/2005 - Make a difference day, bij mij om de hoek

Vandaag hebben mijn broer en ik een flink vervuild huis voor een groot deel schoongemaakt. Liters bleekwater en ander schoon spul ging over de vloer. Soms moet je mensen daarbij helpen. Niet een goedkope aflaat kopen, maar er zelf wat aan doen. Het was toeval dat het ook de 'make a difference day' was. Beatrix stond voedsel uit te delen en Jan Peter was aan het stamppotstampen. Toch jammer dat Jan Peter in zijn mooie pak met das stond te werken. Dat is weinig geloofwaardig. Hutspot stampen met de voltallige Nederlandse pers erbij geeft een verkeerde suggestie. Ik stond in overall toevallig op dezelfde dag schoon te maken bij iemand die dat nodig had. In een werkmanspak, en niet mijn driedelig-grijs. Het had overtuigender geweest als ze de pakken hadden ingeruild voor een spijkerbroek en trui. En niet de pers hadden uitgenodigd. Gemiste kans dus. Want deze PR doet JP weinig goed. Nog meer advies nodig?
Reacties (1) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

9/12/2005 - Logeion Locheim: En verkoop snel je aandelen!

Afgelopen donderdag heb ik een interessante man ontmoet. Hoogleraar economie Hans Schenk vertelde het absurdistische maar ware verhaal over de oorzaak van de huidige en vorige resessies. Hij ontdekte dat voor een recessie altijd een wereldwijde fusiegolf in de topsegment van het bedrijfsleven plaatshad. 90 procent van die fusies mislukten jammerlijk. Daar is 9000 miljard euro mee gemoeid. Geen wonder dat er daarna een economische dip ontstaat. 9000 miljard down the drain - of tenminste 90% ervan. Hij vertelde me ook hoe dat allemaal kwam. Maar dat een andere keer, of schiet me bij gelegenheid eens aan. Maar les is dat ik bij de volgende fusiegolf meteen mijn aandelen verkoop. Wat wel leuk was om te weten dat fusies bij heel kleine bedrijven (1-50 ft'ers) wel vaak lukte, meer dan 75%. Vaak omdat het geen 'overnames' zijn, maar geschieden op basis van gelijkwaardigheid en respect voor elkaar.
Reacties (0) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

8/12/2005 - Ik doe toch maar een jurkje aan ...

Vrouwen ondernemen beter dan mannen. Vrouwen doen anders zaken dan mannen. Volgens onderzoeker Robert Blom doen ze het strikt genomen zelfs beter. Het verhaal van een man blaakt van zelfvertrouwen, maar hij gaat voor het `gat in de markt`, of hij nu weet wat hij doet of niet. Een vrouw doet waar ze goed in is, en met de middelen die ze heeft. Uit 1.379 getoetste faillissementen bleek bij 85,4% een man aan het hoofd van de onderneming te hebben gehad. Van de vrouwelijke starters heeft 46% geen personeel; slechts 24% van de mannen is bereid het alleen te doen. Een man wil met alle geweld een secretaresse. Groei is voor slechts 62% van de vrouwelijke ondernemers een vereiste; van de mannnen wil 75% zeker groei zien. Alles hoeft niet meer zo nodig net zoals bij mannen te gaan. Ze trekken hun eigen plan. Ik doe mijn assistente weg en trek een rokje aan.
Reacties (0) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

7/12/2005 - De grote rode neus in concert met Do en Chips

De hele zaal zat vol met kinderen met haakjes en oogjes. En wat kunnen die kinderen in rolwielen toch fijn meeswingen. De rolstoelen en de kinderen op schoot van hun ouders sprongen, dansten en zongen een kikker in hun keel. Ik kon mijn ogen niet afhouden van het kleine geluk in de zaal. Af en toe een lieve traan van intense vreugde wegpinkend als ik naar mijn dochtertje keek. Ondanks haar lichamellijk handicap deed Mayim - zo goed als ze kon - mee met de danspassen van Chips. Ze is een echte 'groupie' aan het worden. En voor iedereen aan het eind een grote rode neus mee voor thuis. Ook voor pappie, mammie en haar broertje Machiel.
Reacties (0) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

6/12/2005 - Damiaan is mijn tweede doopnaam

Mijn ouders hebben mij de doopnamen Marcellus Damiaan gegeven. Om eerlijk te zijn dacht ik dat Damiaan een aardige monnik was uit de donkere middeleeuwen. Al die heiligen komen nu eenmaal van ver. Turkije of Spanje. Maar sinds de uitzending van de BRT gisteravond begrijp ik mijn overleden ouders stukken beter. Zij gaven een boodschap mee. En die boodschap is gisteravond laat pas aangekomen. Pater Damiaan is gisteren gekozen tot Grootste Belg van de Eeuw. Zijn titel met recht waard. Tijdens zijn verblijf op Molokaļ, een lepra-eiland, ontpopte Damiaan zich tot een manusje-van-alles. Hij stak de handen uit de mouwen om zijn vrienden-melaatsen een leefbare omgeving aan te bieden. Zo was hij politieman, timmerman, onderwijzer, architect, verpleger, begrafenisondernemer, chirurg, auteur, mediafiguur, lobbyist, uitvinder, organisator. Een combinatie van Gallilei, Da Vinci en Wendy van Dijk. Uiteindelijk stierf hij zelf aan deze verschrikkelijke ziekte. Mijn dagelijkse beslommeringen in deze blog2blog vallen in het niet bij deze onfortuinlijke zelfopoffering. Ik ben er stil van... De belgen hebben vele damiaansites, dit is er een: http://www.damiaanactie.be/damiaan/grootste_belg-10_redenen.cfm
Reacties (1) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

6/12/2005 -

Reacties (0) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

5/12/2005 - Handelsoverschot: 5 december Sint Nicolaas

Vanmorgen op het Jeugdjournaal, van alle kinderen willen 68% liever Sint Nicolaas dan de kerstman. Ook mijn kinderen zijn voor. Vraag je hetzelfde aan volwassenen, dan wint de Kerstman royaal. Onbegrijpelijk? De kerstman is slechts het substituut van Sinterklaas. Door de Hollanders naar de VS gebracht ruim anderhalve eeuw geleden. De naam werd verbastert in Santa Claus. En er werd Amerikaanse overvloed aan gekoppeld. Big size. Nu importeren we dus de dubbelganger van Sint terug uit de V.S. Een handelsoverschot dus. Niet goed. Als volwassenen moeten we de beslissing over laten aan de kinderen. En laten we de Hollandse Santa Claus gewoon blijven vieren op 5 december. Omdat daar een heel lange Nederlandse traditie aan vast zit. En wisten jullie dat Goed Heilig Man komt van Goed Huwelijks man. Want ook dat regelde Sinterklaas. Enne, die pepernoten, wat die betekenden? Dat wil je niet weten...
Reacties (0) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

4/12/2005 - Schaalperikelen, Almeerse groeistuipen deel I

Een politieke partij vroeg me een stripje te maken. Hier de eerste prenten. De rest komt in een verkiezingskrant.
Reacties (1) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

3/12/2005 - Design uit de polder

Vanmiddag opende onze gedeputeerde Jager de tentoonstelling 'design uit de polder'. 10 designers uit allerhande vakgebieden - en plaatsen - toonden hun Flevolandse kindjes. Het bleek een trotse tentoonstelling. Met trotse mensen. Mijn werk werd jammer genoeg uitgeloot, wat had ik er graag tussen gestaan. Er was maar plaats voor 10. Gelukkig mocht mijn trotse breinstorm-vriend Ritchard Kelliher wel tentoonstellen. Er was zelfs een ware designkok aanwezig in Corrosia. We aten kwal en worstbonbons. De nieuwste ligfiets (een rage in de polder) kreeg deze middag een wereldprimeur. Renˇe, dank je voor de uitnodiging. Voor meer info: www.corrosia.nl
Reacties (0) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

1/12/2005 - In dialoog in Almere

In dialoog in Almere Hoe raakt de stad in gesprek? Er zijn verschillende redenen om te blijven zwijgen over dingen in onze groei-stad, om afstand te bewaren. Aan sommigen van ons werd nooit gevraagd onze idee‘n en meningen te uiten. Op school en tijdens ons volwassen leven hebben we geleerd stil te zijn, opdat anderen ons kunnen vertellen wat we moeten denken. Door deze ervaringen zijn we gaan aarzelen het woord te nemen en zijn we soms bang voor elkaar geworden. De site van Geheugen van Almere kan hier een einde aan maken. Veel mensen verlangen ernaar opnieuw met elkaar in gesprek te raken. We verlangen vurig naar een kans om te spreken. Mee te denken. Almeerders willen hun verhaal vertellen en zijn bereid naar uw verhaal te luisteren. Mensen willen spreken over hun zorgen en geluk. Er is een mogelijkheid om een gesprek te beginnen. Er is er slechts ˇˇn tafel en persoon voor nodig, omdat alle andere mensen gretig uitzien naar een kans om aan te schuiven en te praten. Ze wachten gewoon tot iemand anders begint. U kunt die persoon zijn. De eerste vrijdagen van de maand in Tante Truus op de grote markt in Almere biedt volgens mij een heel goede mogelijkheid. Tijdstip vanaf vier uur.
Reacties (0) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

29/11/2005 - Stadsrapper Kevin

Almere heeft een stadsrapper, waar een andere stad een dichter heeft of een stadsarchitect heeft de jongste stad van Nederland een nieuw fenomeen omarmd. Kevin is 23 jaar en zat vandaag bij mij in het sousterrain om over zijn toekomst te praten. Hij wil een produktiehuis starten, voor jong Almeers talent om te beginnen. Daarna voor heel Nederland. Hij rapt goed. Eens kijken of hij ook talent voor zaken heeft. Ik heb er zin in. Hij uiteraard ook.
Reacties (0) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

28/11/2005 - Het magazine voor Communicatie vroeg vandaag mijn mening over:

Objectiviteit in de media kan alleen worden bereikt wanneer er een scheiding bestaat tussen redactie en commercie. Mijn antwoord is simpel: Voorstanders van de scheiding gaan er van uit de lezer het onderscheid niet zou kunnen maken. Dat vind ik onderschatting van het inschattingsvermogen van de gemiddelde burger. De afgelopen decennia is de consument kritischer en mondiger geworden. Scheiding tussen redactie en commercie past in het paternalistische denken van de vorige eeuw. Dit relikwie wordt in het binnenkort op te richten Museum van Overbodig Beleid tussen de video’s van John Cleese van het Ministry of Silly Walks, de overbodige regelgeving van de oude overheid en de perikelen rondom de Domino-mus gezet.
Reacties (0) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

27/11/2005 - In de sneeuw in Nieuwleusen

Reacties (0) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

26/11/2005 - Problemen wegkleien in de polder

Door sneeuw wind en files op de ochtend na de langste file die in Nederland ooit heeft plaatsgevonden (900 kilometer! rijd ik vroeg deze ochtend naar Nieuwleusen (dat ligt boven Zwolle richting Dalfsen). In een kleine werkboerderij: de Klinker geeft Annette Wessels allerhande trainingen.Voor de ene helft van Nederland die de andere helft aan werk helpt, adviseert, onderwijst, opvoedt, verzorgt of corrigeert is er een training in creativiteit via beeldend vormgeven. Ik wilde dit wel eens meemaken. Tussen 10 vrouwen (dat was wel eens fijn, maar waarom doen mannen dit eigenlijk niet?) leerden we kleien vanuit gevoel, emotie en onze rechterhersenhelft. En dat is verdraoidh moeilijk. Aan het einde van de vermoeiende dag namen alle deelnemers met recht afscheid van hun beslommeringen en problemen. Want dat was de taak van die dag. Je probleem wegkleien totdat je erbij neerviel. En dat lukte. Ook bij dit 'denkhoofd'. Dank je wel Annette voor dit biezondere experiment. Het schijnt dat dit ook voor ambtenaren werkt, als ik Annette mag geloven. Voor meer info www.deklinker.nl
Reacties (1) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

25/11/2005 - EetcafƩ Tante Truus bedient met een verstandelijke handicap

Ik zat vanmiddag met een zakelijke relatie te eten bij Tante Truus. Ik kom er vaak, en ontmoet de leukste mensen. Tante Truus is een horecaproject voor mensen met een verstandelijke handicap. Dit unieke restaurant zal je in Nederland niet snel tegenkomen. Op de site van special bite staat het volgende: 'Hier werken mensen met een verstandelijke beperking op een wonderbaarlijk professionele manier. De bediening tovert bij iedereen, zelfs bij de meest verstokte chagrijnen, een brede glimlach op de mond. Je koffie (jawel, standaard met likeurtje en slagroom), broodjes of champagne krijg je soms inclusief een spontane aai over je bol. De kleurrijke menukaart ziet er goed uit, met salades en overvloedig belegde broodjes. De gemeente Almere heeft een vaste stamtafel middenin de zaak, waar ondermeer Annemarie Jorritsma een graag geziene gast is. Naast lunchroom is Tante Truus ook een cadeauwinkel vol hebbedingen voor een habbekrats, sommige gemaakt door verstandelijk gehandicapten. Alles is te koop, van de tafel waar je aan zit tot de schilderijen aan de muur.' Wil je reserveren: www.tantetruusalmere.nl en vraag naar de manager Robert Bloemendal. Ik mag hem graag kostenloos helpen met zijn pr en groei.
Reacties (0) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

25/11/2005 - De groeten van Annemarie Jorritsma

Mijn partner Michelle moest ik gisteravond de groeten doen van Annemarie, onze alom gewaarde burgemeester. Michelle had op www.geheugenvanalmere.nl een verhaal geschreven over een gebeurtenis die erg belangrijk voor haar is geweest. De beste verhalen van deze site hangen als banier in het stadhuis van Almere. Zo ook hangt mijn vrouw daar. Annemarie vond haar verhaal het best. Jammer genoeg kon ze de prijs niet persoonlijk uitreiken. Ze hing toen in het vliegtuig boven China. Meegereisd op een handelsmissie met economische zaken. Het verhaal is ook deze maand in een boekje verschenen. Ik ben dus trots op mijn vrouw. Chapeau.
Reacties (1) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

24/11/2005 - Piratendebat in het Stadhuis van Almere

Om negen uur vanavond was het raak. Een idee om in Almere, anderhalve week voor de verkiezingen een piratendebat te houden werd geļntroduceerd met een piratenlied van Troubadour Aalt Westerman uit Nieuwleusen. Piratendebat is door mij naar Almere gehaald omdat de meeste debatten politiek gekleurd zijn door de organiserende partijen. Daar is op zich niets mis mee. Maar men ziet steeds het zelfde publiek (in kleine getale). Piratendebat op 27 februari in Danscafé Eindelijk is een potporrie van Nederlandstalige muziek, landelijke en uiteraard plaatselijke politiek, met als doel dat er nieuwe doelgroepen naar het debat komen. Jongeren, jonge gezinnen, tweeverdieners en niet politiek geengageerden. De politiek komt. Ze moet wel. De stadrapper van Almere treedt in ieder geval op. Ik zit nu achter bekende muzikanten uit Almere aan. Dat zijn er erg veel. Meer daarover in een volgende blog. Voor info: www.piratendebat.nl
Reacties (0) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

23/11/2005 - Breinstorm: innovatie en sociale cohesie

Breinstorm had weer een grote opkomst. Breinstorm is een inititatief van drie doe-denkers: Oebele (architect), Henri (Bankier) en ondergetekende. Het is een innovatieclub waar gepassioneerde Zuiderzonderlingen nadenken over het cement tussen de stenen. In new towns als Almere is er nog te weinig van dat goedje. We nemen initiatieven die het hart doen laten kloppen. Soms visionair, vanuit een ander perspectief. Meestal dicht bij de mens. Zo ook deze avond. Kunstenaar, politicus, ambtenaar en bedrijfsman/vrouw. Iedereen hield zich bezig met onderwerpen die er toe deden. Een hangland voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. Het plan wordt nu door twee architecten uitgewerkt, iedereen is enthousiast. Ideeƫn om Almere cultureel hoofdstad van Europa te maken in 2018 of Ideeƫn om de grote markt in Almere echt 'gezellig' te maken. We keken hiervoor naar pleinen in de hele wereld. Veel hierover op www.breinstorm.org
Reacties (1) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

22/11/2005 - Stop het roken, workshop bij STIVORO

STIVORO is het kenniscentrum rondom het stoppen met roken. Vandaag heb ik daar tot volle tevredenheid een workshop Merkkracht en Nieuwe media gegeven. Internetguru Vincent Everts had ik daar ook bij uitgenodigd. STIVORO wil via nieuwe mediamogelijkheden er achter komen hoe ze nog meer mensen kunnen laten stoppen. En als je Vincent uitnodigt dan krijg je dat letterlijk ook te weten. Honderden sheets in anderhalf uur er door heen jagen. Dat kan dus. Tientallen ideeėn, van bloggen tot campagnes op relatiesites. Het kon niet op. Als er maar 5 van ideeėn doorgaan, dan staat STIVORO straks vooraan in de internetwereld. Rookvrije discussiegroepen, rookvrije computers, rookvrije ... Ik heb in ieder geval genoten van de vooruitgang in het denken over nieuwe kanalen om je boodschap kwijt te kunnen als voorlichter. En als merkdeskundige kon ik gelukkig ook mijn steentje bijdragen. Voor wat meer over vincent type in uw browser: www.vincente.nl
Reacties (0) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

21/10/2005 - De gelukkige ambtenaar

Vandaag heb ik het persbericht van 'De Gelukkige Ambtenaar' de deur uit gedaan. Een idioot maar ook heel serieus project waar ik, samen met andere trainers de in workshops probeer uit te leggen wat burgerlogica ook al weer inhoud. Waarom er een kloof is tussen ambtenaar en politiek. De oplossing is simpel. Maar dat een volgende keer. Woensdag 14 december was mijn eerste try-out in Almere. Kijk eens op www.degelukkigeambtenaar.nl
Reacties (0) :: Plaats een reactie! :: Permanente Link

<- Laatste Pagina :: Volgende Pagina ->

Links

Home
Bekijk mijn profiel
Archief
kolder@draoidh.nl

Over mij

Relativering en positief denken is mijn drijfveer. Maatschappelijk relevante gebeurtenissen in de omgeving opmerken en actief de verandering vinden.

Recente Berichten

Gekke Gerda
Almere wordt Culturele Hoofdstad in 2018, zo is het!
Versus de joviale populist
Uberdesign und 'going dutch'
Flowland en creative cities organiseert Doe-het-niet-zelf
Almere, Almere, mijn stad, mijn verlangen, mijn schaalsprong
Vele Almeerders steunen Almere2018 culturele hoofdstad van Europa
Going for European Capital of Culture
Messerschmidt
Road Movie ontwikkelt voor klant als viral ...
Linz, culturele hoofdstad van Europa
Almere 2018 wint promotieprijs
We zijn wat we hebben
QR scan is fantastisch
Andries Greiner gedeputeerde Flevoland beschermheer Flowland
Met mijn lief naar Berlijn geweest
Ik ben een Edgeling dus ...
lintjesregen
Komt allen op 9 mei a.s.
Stoer
Museum of contemporary African Art and more
Ich bin ein Berliner
Naamloos
Opkikker
Flying high - mijn dochter haalt vliegvaardigheidsbrevet in Lelystad
Almere2018 website genomineerd
Merkholisme in roerige tijden
Fokke en Sukke durven wel
Bananas - upcyclen op zijn cradles
Almere wil culturele hoofdstad van Europa worden
Schaatsrollen is de nieuwe rage (anders dan rolschaatsen)
LOL - about environment and ships
Mijn helden van 2008
four beat six: Joop van Deuren, mijn verre buurman gaat het helemaal maken
Mooi logo
Mijn ding dus ...
Workshop New Towns
Starting an international foundation: Flowland, creative industries Flevoland
'There is enough for everybody's need, not enough for everybody's greed'
Documentaire over Nieuw Flevolands Peil
Afscheidscongres van Commissaris van de Koningin Michel Jager
Cultuurfonds beloont initiatief Almere 2018 / Cultuurspoor Nieuwland
Mona Alikhah, een beeldmerk voor een prachtvrouw
nacht van de cultuur in Almere 2008 - 2018
Jose Carreras en Allessandro Safina: Magnifiek
Almere 2018 > eigen expositieruimte met Marily Monroe
Prokkeldag
Via deze url kun je chatten over Almere2018
Naamloos
Klaar voor de olympische spelen in Beijing
Cultuurspoor Nieuwland
Battle of the cultural cities Utrecht
Zoektocht naar authenticiteit en duurzaamheid
Ik ben adam (een afgekeurd filmpje van Centraal Beheer)
Op internet van een medeblogger over Gilette
Rode Kruisgala
Kooplust
In dialoog met Deepak Chopra
The Almere Principles
1 april 2018 - sbs6
De utopie is nu ...
ORCA
Volle leegte verbindt boven- met onderwereld
Yes We Can
'The context economy' wordt wereldwijd omarmd
Afval is voedsel
Alleen een crisis leidt tot werkelijke verandering
Less is more.
Word je eigen goeroe!
Belasting op teveel ramen en deuren
Movies that matter - Alsof er naast je bioscoopstoel een bermbom kan afgaan.
Almere adolescent
In dialoog met de stad
Volwassenen infantiliseren: Pas op, de Kidults komen eraan ...
Cultuur verovert de werkvloer
ThinkaretƩ
Good governance en transparantie van maatschappelijke ondernemingen
Trots op Almere? Kijk eens naar deze presentatie van James Howard.Dan zijn onze new towns toch iets minder depressief.
Waarom onderwijs?
Duurzaam
Het is gewoon inkoppen bij dit onderwerp
Eindelijk het boek Blink uitgelezen
De trends volgens het trendwatcher congres van afgelopen maand
Links-rechts
Kleine Denker
boksring of dialoog
Almere 2018, culturele hoofdstad van Europa
Een gesprekje met God
Rene Kempenaar blijft in ons collectief geheugen
Welbevinden
Aftrap voor Almere 2018
an inconvenient truth
Herstart Fokker
Zonnekoning(in) niet alleen in Afrika
Almere 2018
Wat is boos en wat is kalm
Een beeldmerk voor Ym
Waardenvol werkt!
Van Dale wacht op antwoord
Snoepgoed
Culturele identiteit en diversiteit
Samen werken, samen leven ...
respect
Ja en nee
Almeerse Fjorden
Nieuwe termen in marketingcommunicatie
Opening nieuwe schouwburg
Mijn voornemen
Dictator
Einstein Generatie
Kind en badwater
More or less
Oktober Borstkankermaand
Een vrije denker
Minister NicolaĆÆ's Last van de overheid
Soms is het leuk om ergens bestuurslid van te zijn
kolderkartoen
Banner
Eenzame sfinx van vergankelijkheid
Zomertijd
Kolder voor Leidinggevenden
Tunnelvisie
Op de top van je kunnen
Kolderkartoen
De boeiende boeier
Bilateraaltje met Pechtold
Respect
Aziatische Zomerweken in Den Haag
Teruggeven
Baken in roerige en minder roerige tijden
Geen woorden maar daden
visie21
Een zoen van ...
Hollandse identeit?
Koninginnedag in Almere
Mayim: Levend water
Koninginnedag
Edelgrootachtbare
Naamloos
Naamloos
Almere daagt je uit, de nieuwe slogan van het stadscentrum
Zonder woorden
Treinvertraging door conditie marechaussee
Nederland tegen terreur
Gelukkig
Geloofsrelativering
Integratie?
Hebban olla vogela nestas?
PinguĆÆns kunnen vliegen
Kolderkartoon
Blowbord te koop
burgelijke ongehoorzaamheid in sterk 'format'.
KolderKartoon
Lach je niet dood
Raw Food
De wet van de remmende voorsprong
Boldoenerij
Ideeloos scrabbelen
Ons boek
Zonder Titel